Вчера бяхме в Солун - както знаете, навършиха се 20 години

...
Вчера бяхме в Солун - както знаете, навършиха се 20 години
Коментари Харесай

Шолц в София: Северна Македония чака достатъчно дълго

" Вчера бяхме в Солун - както знаете, навършиха се 20 години от Солунските решения, които дадоха обещание европейска вероятност на Западните Балкани. Тогава смятахме, че ще реализираме прогрес за 10 години. Те от дълго време отминаха и е значимо това в действителност да се случи ". Това разгласи след креща с премиера Кирил Петков канцлерът на Германия Олаф Шолц. Шолц и Петков разискаха енергийната самостоятелност на Европейски Съюз, войната в Украйна, стратегическото партньорство сред двете страни и хода на диалозите към присъдединяването на Северна Македония към Европейски Съюз.

" Германия схваща, че превъзмогването на историческите проблеми не е елементарно. Но настоятелно поддържаме постигането на единодушие за присъединението на РСМ и Албания към Европейски Съюз. Заедно носим отговорност за стабилността на Балканите ", съобщи Шолц. Той добави, че е навлязъл в елементи в позицията на страните в преговорния развой и има вяра, че ще има прогрес. " Ще продължим обмена в границите на френското председателство и се надявам, че ще реализираме прогрес ", добави немският канцлер. Така Шолц ясно уточни края на председателството - 30 юни, като миг, към който се чака да има решение. " От нашия опит знаем, че опцията да принадлежиш на Европа активизира. Важно е да не разочароваме тези очаквания ", добави канцлерът.

" В този миг България има три съществени целта, за които Европейски Съюз би трябвало да е част от гаранцията, с цел да може да има стъпки напред. Европейският развой следва да гарантира включването на българите в конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко решение би трябвало да включва тези три целта на България ", разяснява на собствен ред министър председателят Петков. " Ние имаме вяра, че Европейски Съюз и Германия, като един от водачите, могат да дадат евентуални благоприятни условия да има европейски гаранции това да се случи ", добави той. Не станаха ясни повече елементи за възможната форма, която могат да получат сходни европейски гаранции. " Германия е нашият максимален сътрудник в Европейски Съюз и това стратегическо партньорство би трябвало да продължи ", сподели още Петков. 

Въпросите на съпровождащите Шолц германски  публицисти не бяха свързани с България. 

Шолц съобщи твърда поддръжка за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз и по-рано в Скопие.    

Германия се отнася съществено към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена мощ се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун Европейски Съюз даде заричане на Западните Балкани и би трябвало да осъществим обещанието си, изключително във връзка с Република Северна Македония, която извърши всички предпоставки за започване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм зает с присъединението им към Европейския съюз, сподели немският канцлер Олаф Шолц на взаимна конференция с премиера Димитър Ковачевски по време на визитата му в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Шолц акцентира задоволството си от политическата мощ (СДСМ), която е направила допустимо реализиране на съглашение с Гърция. „ За това и останалата част от задачата би трябвало да бъде сполучливо изпълнена и това е нещо, за което жителите на Северна Македония и държавното управление работиха интензивно. Трябва да поставим всички старания страната да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на промените. ”, сподели той.
 „ Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е мощна и недвусмислена. Тази поддръжка ни предизвиква в стремежите да изградим проспериращо общество, учредено на европейските полезности, като пълноправен сътрудник на Федерална република Германия и други държави-членки на Европейски Съюз, сподели министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски на взаимната конференция допълвайки, че визитата на Шолц в навечерието на срещата на върха на Европейски Съюз е мощен знак за поддръжка за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

" Общите цели са страната ни да бъде член на Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР